Loading Događaje

« All Događaje

  • This event has passed.

8 jula, 2022~12:00 am - 9 jula, 2022~11:59 pm

Konvencija o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (Espoo konvencija) je važan  instrument na polju zaštite životne sredine jer utvrđuje obavezu procene uticaja određenih aktivnosti na životnu sredinu u ranoj fazi planiranja, kao i opštu obavezu država da obaveštavaju i konsultuju jedna drugu o svim velikim projektima koji se razmatraju i za koje postoji verovatnoća da će imati značajne negativne prekogranične uticaje na životnu sredinu.

Primena Espoo konvencije u regionu Zapadnog Balkana često se zanemaruje, a nadležnim organima i civilnom društvu nedostaju iskustvo i znanje o pravilima i procedurama prekograničnih konsultacija.

Iz tog razloga, RERI, uz podršku Evropskog fonda za Balkan, organizuje dvodnevnu onlajn obuku o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu od 22. do 23. decembra.

U dva dana će niz stručnjaka iz oblasti zaštite životne sredine i međunarodnog prava razgovarati sa regionalnim ekološkim organizacijama, lokalnim aktivistima i zainteresovanim pojedincima sa ciljem da civilno društvo upoznaju sa pravilima Espoo konvencije i zajedno ojačaju saradnju civilnog društva u pitanjima životne sredine.

Više o programu treninga možete saznati putem ovog linka.

 

Predavači:

Dr Jerzi Jendroška, profesor na Univerzitetu u Opoleu (Poljska) i Pravnom fakultetu u Rigi (Letonija), član Komiteta za ocenu primene Aarhuske konvencije (2005-), član Komiteta za primenu Espoo konvencije (2004-2017), kao i predsedavajući Arhuskog kongresnog biroa (2002-2003).

Brankica Cmiljanović, Espoo kontakt osoba za Crnu Goru, šef Uprave za horizontalno zakonodavstvo u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore.

Redžib Skomorac, Centar za životnu sredinu (Bosna i Hercegovina), diplomirani pravnik koji je angažovan u okviru programa za energetiku i klimatske promene.

Ioana Ciuta, Bankwatch Network (Rumunija), koordinatorka kampanje Balkans Beyond Coal. Blisko sarađuje sa udruženjima iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, pružajući podršku nacionalnim kampanjama u oblasti životne sredine

Hristina Vojvodić, RERI (Srbija), pravni ekspert sa fokusom na primenu pravnih tekovina EU u oblasti energetike i zaštite životne sredine.

Cilj organizatora, predavača i učesnika je jačanje saradnje civilnog društva i nadležnih organa na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bismo zajedno zaštitili prirodna dobra u regionu.

Prijave su otvorene do ponedeljka, 20. decembra putem registracionog formulara.

Napomena: radni jezik treninga je engleski. 

Detalji

Početak:
8 jula, 2022~12:00 am
Kraj:
9 jula, 2022~11:59 pm
Event Category:

Organizator

RERI
View Organizator Website

Lokacija

Belgrade
11000 Srbija + Google Map
ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.