Foto: Kristina Radovanović, pravonareku.org.rs

Objavljen je godišnji izveštaj Evropske komisije koji se već godinama ne zove izveštaj o napretku. Izveštaj smo prilično čekali pa se njegova objava bezmalo poklopila sa krajem školske godine. Eto inspiracije da pogledamo koje ocene je Srbija dobila u poglavlju 27 (životna sredina i klimatske promene). 

Dvojka za kraj i provukosmo se i ove godine.  

U Strategiji proširenja EU iz 2015. godine nalazi se opis skale za ocenjivanje stanja u određenoj zemlji i napretka u poslednjih 12 meseci. I za ocenu stanja i za ocenu napretka postoji pet odrednica, hajde da ih nazovemo ocenama.

U poglavlju 27 Evropska komisija je u 2019. Srbiji dala opisnu ocenu some level of preparation (izvesninivo pripremjenosti – kako glasi ocena u srpskom prevodu) što bi na skali ocene stanja odgovaralo dvojci. Ista ocena, dakle dvojka, bila je i u izveštaju iz 2018. Ocena napretka u prethodnih 12 meseci glasi limited progress  (ograničen napredak u našem slobodnom prevodu), što je neka malo jača dvojka, između no progress i some progress. Na ovoj drugoj skali Srbija je u 2018. imala trojku (some progress).

Najgore smo, izgleda, prošli u oblasti klimatskih promena, ocena stanja je dvojka (some level of preparation) ali je primena propisa ocenjena jedinicom (early stage). Isto kao i 2018. To dođe kao „jedan na dva“? Može to da se popravi na sednici nastavničkog veća.  

Šta sledi? Ili da se zagreje stolica ili da se učiteljica vuče za rukav?

Možda ipak da dodamo malo optimizma na kraju i setimo se reči ministarke Joksimović iz aprila prošle godine:

„Izveštaj je dobar za Srbiju – ni u jednoj oblasti nije konstatovano da je Srbija nazadovala.“

Mirko Popović, Programski direktor RERI-ja

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh