Beograd/Aranđelovac, 25. oktobar 2022. – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) podneo je inspekciji zaštite životne sredine u Aranđelovcu zahtev za vanredni inspekcijski nadzor, jer je investitor “Bukovička banja Stublina” otpočeo radove na objektu “Otvoreno kupatilo” bez saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu. Po istom osnovu podneta je i prijava za privredni prestup Osnovnom javnom tužilaštvu u Aranđelovcu.

Namera je da se zaustave radovi koji bi doveli do dodatne štete po životnu sredinu, koja je već nepovratno narušena prethodno izvedenim radovima, a čime bi Studija o proceni uticaja bila obesmišljena. Podsećamo da je RERI ranije ukazao na to da je rušenje svlačionice, bazena i pomoćnog objekta koji čine kompleks “Otvoreno kupatilo” bilo nezakonito, jer je investitor delovao mimo urbanističkog plana koji je predviđao rekonstrukciju tog kompleksa i njegovu dogradnju sa nadgradnjom, a ne rušenje objekata.

Imajući u vidu da se sporno rušenje objekata dogodilo 1. oktobra, kada je javni uvid za Studiju i dalje bio u toku, jasno je da je investitor nastavio sa realizacijom projekta bez obavezne saglasnosti na procenu uticaja, zbog čega je reakcija nadležne inspekcije bila neophodna u što kraćem roku. Međutim, s obzirom na to da je do današnjeg dana ta reakcija izostala, investitoru je omogućeno da nastavi sa  radovima i 24. oktobra sa gradilišta je uklonjeno na desetine visokih stabala i drugog parkovskog rastinja. 

Zakon o proceni uticaja na životnu sredinu jasno propisuje da nosilac projekta, odnosno investitor, ne može početi sa radovima na realizaciji projekta bez saglasnosti nadležnog organa na Studiju o proceni uticaja, u ovom slučaju Ministarstva zaštite prirode.

RERI apeluje na nadležnu inspekciju zaštite životne sredine da u najkraćem roku utvrdi da li se radovi izvode mimo pribavljene saglasnosti na Studiju procene uticaja, kao i na opštinsku upravu Aranđelovca da spreči dalje izvođenje radova, dok se ne utvrdi da li su stvoreni svi zakonski uslovi za njihovo sprovođenje.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.