UPUĆENO OTVORENO PISMO POSTUPAJUĆEM JAVNOM TUŽIOCU

Sudija Osnovnog suda u Boru Milanka Stojanović izbacila je predstavnike RERI-ja sa suđenja u krivičnom postupku zbog zagađenja vazduha u Boru, pokrenutom protiv kompanije Ziđin, nakon podnete krivične prijave od strane organizacije.

Iako je zakonom dozvoljeno prisustvo javnosti na glavnim pretresima u toku celog krivičnog postupka, sudija je posredstvom sudske straže poručila predstavnicima RERI-ja da im nije dozvoljen pristup suđenju, i da se suđenje odlaže.

Advokat RERI-ja u pomenutom slučaju, Ljubica Vukčević, pojašnjava da postoje zakonom propisane situacije kada je isključenje javnosti opravdano i dozvoljeno, kao što je situacija kada je neophodno zaštititi privatnost učesnika u postupku. Krivični postupak zbog zagađenja životne sredine nije takav slučaj. Naprotiv, od velikog je interesa da javnost, a posebno građani Bora, prisustvuju suđenju i prate tok, jer je u pitanju postupak koji se tiče zagađenja vazduha u njihovom gradu, a samim tim i nesagledivih posledica po zdravlje građana ovog grada.

Zbog nezakonitog postupanja sudije Milanke Stojanović, predsednik Upravnog odbora RERI-ja Jovan Rajić uputio je otvoreno pismo postupajućem javnom tužiocu u ovom predmetu.   

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.