Praksa pokazuje da su regionalna saradnja i multidisciplinarni pristup od suštinske važnosti kada je reč o energetskoj politici, biodiverzitetu i zaštiti životne sredine, kao i usvajanju međunarodnih standarda i obaveza. Istovremeno, prekogranične konsultacije i analize kumulativnih efekata energetskih, klimatskih i ekoloških programa, politika i projekata se zanemaruju, a procedure se često krše, pogotovo u uslovima pandemije.

Ovom inicijativom RERI nastoji da doprinese jačanju regionalne saradnje između organizacija civilnog društva (OCD), akademske zajednice, pravnika i aktivista u regionu Zapadnog Balkana u procesu sprovođenja Zelene Agende za Zapadni Balkan, kao i procesu pristupanja Evropskoj uniji. 

Aktivnosti:

1. Uspostavljanje dijaloga između organizacija civilnog društva i aktivista iz regiona Zapadnog Balkana i jačanje njihovih kapaciteta kada su u pitanju sudski i upravni postupci u kojima su javni interesi ugroženi;

2. Poboljšanje kvaliteta procesa prekograničnih konsultacija o projektima i planovima sa potencijalnim negativnim prekograničnim uticajima na životnu sredinu;

3.  Unapređenje primene pravnih tekovina EU i Energetske zajednice u oblasti životne sredine i energetike.

Ciljne grupe: 

Nadležna ministarstva, eksperti pravne struke, zaštite životne sredine, prostornog planiranja i zaštite kulturnog nasleđa i organizacije civilnog društva u regionu Zapadnog Balkana, međunarodne organizacije i predstavništva Evropske unije.

Projekat se realizuje od 1. maja 2021. do 31. decembra 2022. godine uz podršku Evropskog fonda za Balkan.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.