Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) sa zadovoljstvom saopštava da je imenovao savetodavni odbor, koji će delovati kao stručno telo organizacije kroz savetovanje rukovodećih struktura RERI-ja o pitanjima od strateškog značaja za organizaciju i pružanje podrške prilikom saradnje sa akademskom zajednicom i civilnim društvom.  

Velika nam je čast što će profesorka Sanja Bogojević (University of Oxford), profesor Anatole Boute (Chinese University of Hong Kong) i profesor Ludvig Kramer (University of Bremen) svojom ekspertizom i iskustvom iz oblasti prava zaštite životne sredine i energetike doprineti ostvarenju misije RERI-ja. 

RERI savetodavni odbor

Sanja Bogojević je saradnik i vanredni profesor prava na Lady Margaret Hall univerzitetu i Univerzitetu u Oksfordu. Ona je ekspert za tržišta ugljenika, pravo zaštite životne sredine, propise o klimatskim promenama, i trenutno radi na međusobnim vezama između vladavine prava, zaštite životne sredine i populizma; infrastrukture i klimatskih promena; i pravnim aspektima projekata uklanjanja gasova sa efektom staklene bašte kao deo najvećeg istraživačkog programa Vlade Velike Britanije za razumevanje i proširenje tehnika uklanjanja gasova staklene bašte. Njeno pisanje nagrađeno je prestižnom nagradom Nils Klim 2016. godine. Boravila je na gostujućim istraživačkim/nastavnim pozicijama na Institutu za kolektivna dobra Maks Plank; Pravnom fakultetu Univerziteta u Njujorku; Univerzitetu u Novom Južnom Velsu; Pravnoj školi UC Berkli; Pravnom fakultetu u Rigi; Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu; kao i Univerzitetu u Milanu. 

Anatole Boute je profesor na Kineskom univerzitetu u Hong Kongu, specijalizovan za oblasti energetike, zaštite životne sredine i investicionog prava. Njegovo istraživanje fokusira se na pravne aspekte tranzicije energetskih sistema ka održivosti, sa posebnim interesom za reforme tržišta energije u privredama u razvoju. Sarađivao je sa multilateralnim razvojnim bankama (npr. Svetska banka i Azijska razvojna banka), Konferencijom Ujedinjenih nacija o trgovini i razvoju, Međunarodnom agencijom za energiju, Sekretarijatom Energetske povelje, kao i privatnim investitorima i nacionalnim vladama, u različitim pravnim i regulatornim aspektima reforme tržišta energije i energetske tranzicije. Autor je knjiga ,,Ruski zakon o ulaganju u električnu energiju” (2015) i ,,Energetska bezbednost duž Novog puta svile” (2019). 

Ludvig Kramer je bivši načelnik Pravne jedinice Direkcije za životnu sredinu u Evropskoj komisiji u periodu od 1987. do 1994. godine, nakon čega je prešao na čelo jedinice za upravljanje otpadom. Kramer je 2001. godine postao šef jedinice za upravljanje životnom sredinom, na čijem čelu je bio do odlaska u penziju 2004. godine. 

Kramer je obimno pisao o oblasti prava zaštite životne sredine, autor je oko 20 knjiga i priručnika i oko 150 članaka o pravu Evropske unije o životnoj sredini. Osim što je gostujući profesor na Univerzitetskom koledžu u Londonu, Kramer je i profesor evropskog i nemačkog prava životne sredine na Univerzitetu u Bremenu. Takođe predaje na Evropskom koledžu u Brižu i na mnogim drugim univerzitetima. Trenutno je viši savetnik ClientEarth-a i član Savetodavnog odbora za pravosuđe i životnu sredinu. 

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.