Foto: pexels.com

Krizni štab da hitno građanima Srbije saopšti tačne podatke o broju obolelih i preminulih od posledica virusa COVID-19 i informacije u vezi sa daljim potencijalima širenja zaraze i strategijom njenog daljeg suzbijanja.

U trenutku kada se u javnosti pojavljuju informacije koje bude osnovanu sumnju da su podaci koje iznose nadležni organi, u vezi sa brojem (i stanjem) zaraženih i preminulih od posledica virusa COVID-19, pre svega na teritoriji Novog Pazara i okoline, a onda i u celoj Srbiji, netačni i paušalni; kada je jasno da država nema jasnu strategiju i mere kojima bi obuzdala dalje širenje virusa; kada je potpuno izvesno da su nadležne institucije i organi od naroda sakrivali istinite informacije o trendovima širenja virusa, a iz strogo političkih razloga i ciljeva; kada je javno zdravlje ugroženo kao nikada u prethodnih 20 godina, RERI poziva sve nadležne institucije i organe, a pre svega predstavnike nadležnog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, na čijem je čelu predsednica Vlade RS, da u skladu sa Zaključkom Vlade RS objavljenon u Sl. Glasniku RS br. 48/2020 od 31.03.2020. godine, odnosno, ovlašćenjima i obavezama u njemu datim, u potpunosti i istinito obaveste javnost o stanju i posledicama zaraze, a iz razloga što je apsolutni imperativ (kao se u Zaključku navodi) da građani dobiju „isključivo proverene i tačne informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19“.

RERI smatra da, i pored činjenice da je do sada pokazano ozbiljno odsustvo odgovornosti, strategije i brige za javno zdravlje građana, od strane najviših državnih organa, još uvek nije kasno da se situacija u određenoj meri dovede pod kontrolu i da se spasu životi građana, a za šta je pre svega neophodno suočiti se sa istinom i građanima Srbije saopštiti tačne podatke o broju obolelih, preminulih i pre svega, u vezi sa daljim potencijalima širenja zaraze i strategijom njenog daljeg suzbijanja.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.