RAJIC, POPOVIC I MIHAJLOVIC
foto: Tanjug / Ministarstvo rudarstva i energetike / Zoran Petrović

RERI je na poziv Ministarstva rudarstva i energetike danas razgovarao sa ministarkom energetike Zoranom Mihajlović i njenim timom. Predmet razgovora bili su komentari koje je RERI uputio na proceduru izrade Integrisanog nacionalnog klimatskog i energetskog plana (INEKP) i rezultate modelovanja scenarija za izradu INEKP-a. 

Zajednički zaključak učesnika sastanka je da je izrada INEKP-a u javnom interesu i da proces izrade INEKP-a ne bi trebalo zaustaviti.  

„Proces izrade INEKP-a je potrebno vratiti u zakonske tokove i obezbediti poštovanje zakona i procedura javnih konsultacija. Poštovanje zakona nije pitanje forme već je to fundamentalno pitanje“, istakao je Mirko Popović. 

„Neophodno je da javnost, a posebno zainteresovane strane koje u procesu kreiranja energetske politike zastupaju suprotstavljene interese dobiju priliku da razgovaraju i suoče argumente. Da bi javnost imala pristup svim relevantnim informacijama neophodno je učiniti dostupnim izvore informacija koje su koristili konsultanti prilikom izrade predloženih scenarija, kao i polazne osnove za izradu INEKP-a koje sadrže pregled trenutnog stanja relevantnih politika“, naglasili su predstavnici RERI-ja.

Ministarka Zorana Mihajlović je naglasila da je zelena tranzicija u javnom interesu a da je INEKP ključni strateški dokument u toj oblasti. Ministarka Mihajlović je istakla da želi saradnju sa civilnim društvom i podršku za sprovođenje energetske tranzicije, te da je ministarstvo otvoreno za razgovore sa svim zainteresovanim akterima. 

Ministarstvo rudarstva i energetike je potvrdilo nameru da dosadašnje rezultate modeliranja objavi, što je najavljeno još na sastanku radne grupe za izradu INEKP-a, 9. februara ove godine. Državna sekretarka Jovana Atanacković je izjavila de će biti objavljeni i izvori podataka kao i informacija o podacima koji nisu bili dostupni konsultantima prilikom izrade modela. 

Očekujemo da Ministarstvo postupi u skladu sa zaključcima ovog sastanka i objavi navedena dokumenta na svom veb sajtu i portalu e-uprava. 

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.