Kalemegdan i borba protiv gondole je primer šta je javno dobro i kako se građani i civilno društvo bore za zaštitu javnih dobara.

Kulturno nasleđe, zaštićena područja i javni urbani prostori imaju svoju dugoročnu kulturnu, ekološku i socijalnu funkciju u životu pojedinaca i zajednica. Međutim, svedoci smo razvoja gradova koji su podređeni kratkoročnim interesima investitora, degradaciji zaštićenih područja i otimanju javnih prostora od građana. Projekti poput gondole na Kalemegdanu i rekonstrukcije trgova koju prati seča stabala i njihovo pretvaranje u betonska polja svedoče o aktuelnom viđenju grada kao večitog predizbornog igrališta. Pravila igre su napisana tako da građane pretvore u posmatrače i navijače, a ne u učesnike i kreatore javnih politika.

RERI je tim povodom 26. juna održao konferenciju “Tvoje pravo – građani i civilno društvo u zaštiti javnih dobara“ na kojoj su govorili Mirko Popović, RERI, Višnja Kisić, Evropa Nostra Srbija, Božana Stojić, Institut za urbane politike, Goran Sekulić, WWF Adria i Ljubica Slavković, Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Javna dobra pripadaju svima. Javne vlasti su dužne da javna dobra štite i unapređuju, a građani imaju pravo i odgovornost da učestvuju u planiranju svog životnog okruženja, istakao je Mirko Popović iz RERI-ja.

Višnja Kisić je naglasila da trenutno stanje bezakonja, korupcije i privatizacije kulturnog nasleđa zarad interesa manjine jeste sužavanje javnog prostora, kojim gubimo ne samo nasleđe već i perspektive u budućnosti.

Ukoliko neko javno dobro uživa status zaštićenog područja ne znači da su na njemu zabranjene sve vrste aktivnosti, naprotiv, Zakon o zaštiti prirode je dosta fleksibilan te dozvoljava radnje koje nemaju veze sa primarnom funkcijom zaštićenog dobra. Kao jedan od primera Goran Sekulić naveo je park prirode Stara planina gde su režimi zaštite menjani kako bi se progurali interesi investitora na uštrb javnih dobara.

Božena Stojić osvrnula se na predstojeću izradu generalnog urbanističkog plana (GUP) za grad Beograd, navodeći da je osnovni cilj izrade svakog planskog dokumenta da se tim planom zaštiti javni interes, te da se izrada svakog plana mora voditi i upravljati načelom učešća javnosti.

Ljubica Slavković je istakla da građani kao javnost treba da izvrše pritisak i da pokažu da imaju pravo učešća u procesu izrade planskih dokumenata.

Zakoni Republike Srbije nisu idealni ali ostavljaju prostor za određeni nivo učešća građana i organizacija civilnog društva, te svako iz svoje perspektive mora da se uključi i aktivno radi posao koji javne vlasti i državne institucije odbijaju, zaključak je konferencije RERI-ja o ulozi građana i civilnog društva u zaštiti javnih dobara.

Pogledajte konferenciju “Tvoje pravo – građani i civilno društvo u zaštiti javnih dobara“

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh