Foto: screenshot covid19.rs

U situaciji pogoršane epidemiološke situacije, kada je broj potvrđenih slučajeva zaraze bolešću COVID-19 gotovo 8000 u poslednja 24 sata, i kada je hospitalizovano više od 7000 ljudi, nije moguće sprovoditi javne konsultacije i omogućiti učešće javnosti u procesu donošenja odluka.

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije, nadležnih ministarstava, grada Beograda i drugih jedinica lokalne samouprave da, bez odlaganja, obustave sve postupke javnog uvida u planske akte i sve postupke procene uticaja na životnu sredinu, do ukidanja vanredne situacije.

U uslovima vanredne situacije, kada postoji opravdan rizik od zaraze učesnika javnih konsultacija, neophodno je obezbediti dosledno poštovanje načela učešća javnosti koje je promovisano Zakonom o planiranju i izgradnji i Zakonom o zaštiti životne sredine. Postupci koji se sprovode bez učešća javnosti jesu protivzakoniti postupci i primeri su direktnog kršenja garantovanih prava javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka.

Nakon smirivanja epidemiološke situacije i ukidanja vanredne situacije potrebno je omogućiti sprovođenje javnih konsultacija i javnih rasprava uz poštovanje svih epidemioloških mera, odnosno, u prostorijama gde je moguće održati bezbednu distancu i primeniti sve mere prevencije širenja zaraze.

Posebno zahtevamo od grada Beograda da, bez odlaganja, obustavi postupke javnog uvida u nacrte planova detaljne regulacije za deo Makiškog polja i prostorne celine Kosančićev venac, jer ne postoje uslovi da se javni uvid sprovode u skladu sa zakonom.

Ignorisanje ovih zahteva predstavljalo bi grubo kršenje demokratskih načela i direktno izlaganje građana rizicima od zaraze korona virusom.

Udruženja i stručnjaci, potpisnici ovog apela, podržavaju slične inicijative drugih udruženja, pokreta i pojedinaca, smatrajući ih u potpunosti opravdanima.

Beogradska otvorena škola, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa Pravo na vodu, Ministarstvo prostora, Ne davimo Beograd, Organizaciju za političku ekologiju Polekol, Regulatorni Institut za obnovljivu energiju – RERI, WWF Adria

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh