Europa Nostra, glas civilnog društva Evrope posvećen kulturnom i prirodnom nasleđu, i Institut Evropske
investicione banke, objavili su listu “7 Najugroženijih” spomenika kulture Evrope 2020:

  • Beogradska tvrđava sa okruženjem, SRBIJA Autentičnost i integritet ove impresivne tvrđave – koja je na Tentativnoj listi UNESCO-a kao deo najveće pan-evropske nominacije za svetsko nasleđe, Granice rimskog carstva – ugrožena je štetnim projektom izgradnje žičare (gondole)
  • Narodno i eksperimentalno pozorište, Tirana, ALBANIJA Jedan od najznačajnijih primera moderne italijanske arhitekture 1930ih, koji je jedan od najvažnijih centara izvođačkih umetnosti i kulture u Albaniji, suočen je sa planom rušenja.
  • Zamak Jezeri, Horni Jiretin, ČEŠKA Barokni zamak, u kome je Betoven izvodio Treću simfoniju 1804., u degradiranom je stanju.
  • Zamak Samecano, Toskana, ITALIJI Spektakularno ukrašen 19-vekovni zamak u Toskani žrtva je urušavanja, vandalizma i nebrige.
  • Y-blok, Vladina četvrt, Oslo, NORVEŠKA Modernistička zgrada građena 1960ih, sa ikoničnim Pikasovim muralima, oštećena tokom terorističkog napada 2011., planirana je za rušenje.
  • Zombierki elektrana, Bitom, POLJSKA Modernistička elektrana iz 1920. ugrožena je rizikom od rušenja, uprkos mnogim pokušajima da se lokalitet pretvori u mesto za kulturu i kreativne industrije.
  • Plečnikov Stadion, Ljubljana, SLOVENIJA Jedna od najranijih zgrada ovog tipa u Evropi, sagrađena 1925. po dizajnu poznatog arhitekte Jože Plečnik, u opasnosti je zbog neadekvatnog razvojnog plana.

Stručnjaci Evropa Nostre i Instituta Evropske investicione banke posetiće svaki od sedam lokaliteta
zajedno sa organizacijama koje su nominovale ove spomenike kulture i sastati se sa ključnim interesnim stranama. Timovi stručnjaka različitih disciplina ponudiće stručne savete, identifikovati moguće izvore finansiranja i pomoći u mobilizaciji piroke podrške kako bi se ovi lokaliteti očuvali. Uz to, formulisaće I
komunicirati niz preporuka za buduće delovanje.

Izvršni predsednik Evropa Nostre, Prof. Dr. Herman Parzinger, izjavio je: “Lista 7 Najugroženijih 2020.
obuhvata raznolikost kulturnog nasleđa koje se suočava sa različitim pretnjama. Sva ova blaga kulturnog
nasleđa pričaju evropsku priču koja je deo zajedničke kulture i istorije. Stavljajući ih na ovu listu šaljemo važnu poruku solidarnosti sa lokalinim zajednicama, građanima i aktivistima: u ovim izazovnim vremenima, vaši napori da sačuvate ova mesta podržani su od strane evropskog pokreta posvećenog očuvanju nasleđa.”

Dekan Instituta Evropske investicione banke, Francisco de Paula Coelho, rekao je: “I ovog puta smo ponosni što učestvujemo u programu 7 Najugroženijih. Stavljajući ove ugrožene lokalitet pod reflektore javnosti, ovaj program igra ključnu ulogu u očuvanju najvrednijih elemenata Evrope: kulturnoj raznolikosti i nasleđu.”

Organizacije civilnog društva i javne institucije koje su članice mreže Evropa Nostre širom Evrope, podnosile su nominacije ugroženih lokaliteta u svojim državama do avgusta 2019. Savetodavni stručni panel, sastavljen od 15 međunarodnih stručnjaka, odabrao je najugroženije spomenike kulture na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i urgentnosti njihove ugroženosti. Panel je uzeo u obzir i dosadašnje angažovanje zajednica na lokalnom i nacionalnom nivou, posvećenost institucija, vlasti i nevladinih aktera, kao i dugoročnu održivost i društveno-ekonomski potencijal lokaliteta.

Program “7 Najugroženijih” sprovodi Evropa Nostra, najveća panevropska mreža u oblasti nasleđa, u partnerstvu sa Institutom Evropske investicione banke, a uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske Komisije. Ovo je jedini program posvećen borbi za ugroženo nasleđe na tlu Evrope, pokrenu 2013. sa ciljem da doprinese očuvanju vrednog evropskog nasleđa koje je trenutno ugroženo nebrigom, nedostatkom sredstava, vremenskim i drugim nepogodama ili neadekvatnim investicionim projektima. Program obezbeđuje stručnu i zagovaračku podršku, i doprinosi mobilizaciji lokalne i međunarodne javnosti u očuvanju kulturnog nasleđa. Više informacija o pozitivnim rezultatima programa možete pronaći ovde.

Od 2020., ovaj program sprovodiće se svake godine, a poziv za nominacije za 7 Najugroženijih 2021.
biće objavljen u junu 2020.godine.

Beogradska tvrđava sa okruženjem, SRBIJA

Beogradska tvrđava, ikonični simbol Beograda, ugrožena je štetnim projektom izgradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće koji bi drastično ugrozio integritet i autentičnost ovog kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Beogradska tvrđava je jedan od najvažnijih kulturnih dobara u Republici Srbiji. Tvrđava sa kulturnim predelom koji je okružuje svedoči o brojnim civilizacijama koje su naseljavale prostore Balkana od Neolitskog perioda do danas, i čuva svedočanstva o Keltima, Rimskom carstvu, Vizantijskom carstvu, kao i Ugarskoj, Bugarskoj i Srpskoj srednjovekovnoj državi, te Osmanskom carstvu i Austrougarskoj monarhiji.

Beogradska tvrđava sa Antičkom Singidunumom nalazi se na Tentativnoj listi za upis na UNESKO Listu svetske baštine u okviru naveće pan-evropske nominacije u istoriji – nominacije Granice Rimskog carstva. Park Kalemegdan, koji se nalazi na tvrđavi i koji je zaštićen zakonom, omiljeno je mesto za šetnju Beograđana, a njegova izvanredna pozicija pruža prelepe – takođe zakonom zaštićene – vizure na ušće Save u Dunav.“

Evropa Nostra Srbija nominovala je Beogradsku tvrđavu sa okruženjem na listu „7 najugroženijih“ 2020, nakon meseci javne peticije i kampanje protiv gradnje žičare (gondole) Kalemegdan-Ušće vođene od strane brojnih strukovnih organizacija, udruženja građana, obrazovnih i naučnih ustanova koje se bave nasleđem u Srbiji. U sklopu kampanje, delegacija stručnjaka Evropa Nostre boravila je u Beogradu u maju 2019, nakon čega je sastavila Stručni izveštaj objavljen krajem jula 2019, zalažući se za celovito očuvanje Beogradske tvrđave.

.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh