SRB_Visual_LCP_EU vs SRB_2019

Danas je Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuo postupak protiv Srbije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Kosova* zbog toga što su tokom 2018. i 2019. godine prekoračile maksimalne emisije propisane Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP).

NERP je dokument kojim su propisane maksimalne dozvoljene emisije zagađujućih materija (sumpor-dioksid, azotni oksidi i praškaste materije) iz velikih termoelektrana na godišnjem nivou. Srbija je bila dužna da primenjuje NERP od 1. januara 2018. godine, međutim, tokom 2018 i 2019. godine emisije sumpor-dioksida su bile 6 puta veće od maksimalnih dozvoljenih emisija.

U saopštenju Sekretarijata se navodi da je Sekretarijat preliminarno zaključio da se velike termoelektrane u Srbiji nisu uskladile sa emisijama propisanim NERP-om za sumpor-dioksid, azotne okside i praškaste materije.

RERI je ukazivao na to EPS-ove termoelektrane spadaju među najveće zagađivače sumpor dioksidom u Evropi. TENT i Kostolac emituju u proseku 35 puta više sumpor dioksida od prosečne termoelektrane u EU. Dok se u EU emituje oko 600 hiljada tona sumpor dioksida godišnje samo TENT i Kostolac emituju 300 hiljada tona sumpor dioksida godišnje.

RERI je u januaru podneo Višem sudu u Beogradu, tužbu protiv JP Elektroprivreda Srbije (EPS), zbog ugrožavanja zdravlja građana Republike Srbije, a usled višestrukog prekoračenja dozvoljenih emisija sumpor dioksida iz termoelektrana Nikola Tesla i Kostolac.

Ovom tužbom RERI nastoji da pred sudom zaštiti zdravlje i pravo građana Srbije na zdravu životnu sredinu i da obezbedi da u budućnosti termoelektrane ne emituju sumpor dioksid iznad granice maksimalnih godišnjih dozvoljenih emisija. U 2018. i 2019. godini termoelektrane u vlasništvu EPS-a emitovale su oko 300 hiljada tona ovog otrovnog gasa godišnje, iako je Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), koji je Srbija dužna da primenjuje od 1. januara 2018, dozvoljeno najviše 55 hiljada tona godišnje.

Celo saopštenje Energetske zajednice možete pogledati ovde.

* Ovom oznakom ne prejudicira se status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Mišljenjem Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.