Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) se ovim putem obraća medijima i zainteresovanoj javnosti, a u vezi sa izjavama koji su se tokom jučerašnjeg dana pojavile u medijima, a koje su date od strane najviših funkcionera lokalnih vlasti u Beogradu, narodnih poslanika Skupštine Republike Srbije i JP Skijališta Srbije, investitora u projektu izgradnje Gondole Ušće-Kalemegdan.

S tim u vezi, RERI obaveštava zainteresovanu javnosti i medije o sledećem:

  • Neistiniti su navodi da se građevinska dozvola čiji poništaj RERI traži ne odnosi na izgradnju Gondole

Naime, u samoj građevinskoj dozvoli čiji je poništaj kao nezakonite RERI tražio, izričito se navodi da se ista izdaje za izvođenje pripremnih radova za izgradnju stanice gondole „Kalemegdan“. Predmetna građevinska dozvola poziva se na lokacijske uslove koji su izdati za projekat izgradnje gondole, a koji shodno Zakonu o planiranju i izgradnji (ZPI) predstavljaju dokument koji prethodi izdavanju građevinske dozvole za konkretan objekat (projekat).

  • Pripremni radovi predstavljaju sastavni deo postupka izgradnje

Pripremni radovi koji se sprovode na određenom zemljištu jesu radovi koji prethode građenju objekta i kao takvi, shodno odredbama ZPI, predstavljaju sastavni deo izgradnje objekta, za koji se izdaje građevinska dozvola. To samo znači da je i za radove koji su do sada obavljeni, a koji se između ostalog odnose na seču stabla na predmetnoj parceli, prethodno morala biti izdata građevinska dozvola, a što u vreme seče prema javno dostupnim informacijama nije bio slučaj;

  • Nigde u rešenju o izdatoj građevinskoj dozvoli se ne pominje da se ista izdaje za izvođenje arheoloških ispitivanja

Građevinska dozvola je javno dostupan dokument čiji je sadržaj dostupan na sajtu Agencije za privredne registre, u delu u kome su objavljene građevinske dozvole izdate u objedinjenoj proceduri. RERI ovde prilaže prvu stranu dozvole, iz čijeg je dispozitiva jasno na koju vrstu radova se odnosi. RERI je upravo iz razloga što arheološka istraživanja nisu sprovedena na adekvatan način i uticaj projekta na životnu sredinu ostao neutvrđen i podneo Upravnom sudu tužbu kojom je zahtevao da se predmetna građevinska dozvola oglasi nevažećom.

RERI i ovim putem apeluje na nadležne organe i institucije da se striktno pridržavaju propisa i da ih tumače na ispravan način, bez pokušaja da istima manipulišu i istovremeno poziva sve društvene aktere da pitanje koje je od najvišeg interesa za sve Beograđane, ali i sve građane Srbije i kulturnu baštinu sačuva od dalje politizacije i skretanja pažnje javnosti sa suštine problema.


Saopštenje za medije Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i zaštitu životne sredine možete preuzeti ovde

Rešenje o građevinskoj dozvoli možete preuzeti ovde

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh