Foto: N1 video screenshot | Protest u Prokuplju

U svetlu aktuelnih dešavanja u Prokuplju i drugim mestima u Srbiji, gde se događaju incidenti zbog opravdanog građanskog otpora izgradnji MHE, podsećamo da je pravni tim Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) još u decembru 2019. godine podneo zahtev za donošenje rešenja kojim se konstatuje prestanak važenja građevinske dozvole koja je 2015. godine izdata investitoru – RASTING MB d.o.o. Beograd za izgradnju MHE Rastovnica, a u međuvremenu prestala da važi usled nezapočinjanja izvođenja radova.

RERI je kroz pravne i istraživačke aktivnosti, utvrdio veliki broj nezakonitosti prilikom izdavanja građevinskih dozvola za izgradnju malih hidroelektrana širom Srbije. Pravni tim RERI-ja je podneo zahteve za ponavljanje postupka izdavanja građevinskih dozvola, odnosno poništenje građevinskih dozvola u Babušnici, Sokobanji, Pirotu i Prokuplju. Nijedan od nadležnih organa, uključujući i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nije postupio po zahtevu. Upravo je ćutanje nadležnih organa, tj. izostanak adekvatne reakcije doveo je do skorašnjih nemira u Prokuplju. Ovom prilikom podsećamo javnost na aktivnosti koje smo sproveli u cilju zaštite životne sredine, a na koje su nadležni ostali nemi. Nepostupanje po službenoj dužnosti i neragovanje institucija u Prokuplju dovelo je do nemira i nezadovoljstva građana. Apelujemo na nadležne organe da postupe po zakonu i doprinesu smanjivanju tenzija u društvu, kao i zaštiti životne sredine.

Naime, građevinske inspekcije ne izlaze na teren da utvrde da li je izgradnja otpočela u zakonskom roku od dve godine. Prema odredbama Zakona o planiranju i izgradnji koje su bile na snazi u trenutku donošenja Rešenja o građevinskoj dozvoli za MHE Rastovnica „građevinska dozvola prestaje da važi ako se ne otpočne sa građenjem objekta, odnosno izvođenjem radova, u roku od 2 (dve) godine od dana pravnosnažnosti rešenja kojim je izdata.“

Identična situacija se dogodila i sa građevinskom dozvolom za izgradnju MHE Topli Dol 1 na Rekitskoj reci. Na osnovu izveštaja o vanrednom inspekcijskom nadzoru i nalaza veštaka utvrdili smo da na MHE Topli Dol 1 nisu započeli radovi u zakonskom roku.

Situacija je slična i u opštini Sokobanja. Naime, građevinska dozvola za MHE Čitluk (koja je 2018. godine puštena u rad) izdata je 2016. godine, bez obzira na to što ni nadležni organ lokalne samouprave, ni investitor nisu pribavili uslove zaštite prirode, koji čine obavezan deo dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole. Prema izveštaju o prikupljenim i isplaćenim novčanim sredstvima za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije za 2018. godinu, investitoru je isplaćeno 2.662.790,65 RSD.

Takođe, tokom izgradnje MHE „Zvonce“ u Rakiti derivacioni cevovod je postavljen u korito reke, uprkos izričitim zabranama nadležnih organa, čime je prekinut prirodni tok Rakitske reke. Ujedno je pokrenuto klizište na privatnim parcelama stanovnika sela Zvonce. Radovi su u 2018. i 2019. godini nesmetano izvođeni uprkos zabranama inspekcijskih organa, pa je investitor konačno i završio objekat.

Ovo su samo neki od slučajeva na kojima je RERI u prethodnom periodu radio i nepravilnosti koje su uočene prilikom analize ovih projekata. Njihovu realizaciju gotovo po pravilu prate sistemska kršenja propisa, zanemarivanje javnog interesa i nažalost, potpuno odsustvo ili neadekvatna reakcija nadležnih organa.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.