foto: Tanjug / Zoran Žestić

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) je 25.01.2022. godine podneo krivičnu prijavu protiv odgovornog lica, v.d. direktora i zakonskog zastupnika Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije (EPS), Milorada Grčića, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično delo Teška dela protiv opšte sigurnosti, propisano članom 288. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije, u vezi sa krivičnim delom Izazivanje opšte opasnosti propisanim članom 278. stav 2. istog zakonika.

Naime, usled nepoštovanja odredaba Zakona o energetici od strane JP EPS, koje se odnose na obaveze proizvođača električne energije da proizvodne kapacitete održava u ispravnom stanju, obezbedi njihovu stalnu pogonsku spremnost i bezbedno korišćenje, u vremenskom periodu od 12. decembra do 27. decembra 2021. godine je došlo do niza događaja i havarija u termoelektrani Nikola Tesla, a usled čega je došlo do izvršenja krivičnog dela teška dela protiv opšte sigurnosti, u vezi sa krivičnim delom Izazivanje opšte opasnosti od strane v.d. direktora i zakonskog zastupnika EPS-a. Njegovim nepostupanjem, odnosno propuštanjem da proizvodne kapacitete termoelektrane Nikola Tesla održava ispravnim, došlo je do nekoliko uzastopnih požara, a za šta mu može biti izrečena kazna zatvora od 1 (jedne) do 8 (osam) godina, u skladu sa Krivičnim zakonikom Republike Srbije.

Iako, kako se u saopštenjima navodi, u havarijama u termoelektrani Nikola Tesla nije bilo povređenih, došlo je do izazivanja opasnosti po živote zaposlenih u EPS-u, koji su u momentu izbijanja požara bili prisutni, kao i do nastupanja imovinske štete velikih razmera.

Zakonom o odgovornosti pravnih lica za krivična dela je isključena krivična odgovornost pravnih lica kojima je povereno vršenje javnih ovlašćenja, zbog čega je RERI podneo i prijavu za privredni prestup protiv EPS-a zato što, suprotno zakonskoj obavezi, nije održavao proizvodne kapacitete u ispravnom stanju, niti je obezbedio njihovu stalnu pogonsku spremnost i bezbedno korišćenje u skladu sa tehničkim i drugim propisima. Za navedeni prestup je propisana novčana kazna u iznosu od 1.500.000 do 3.000.000 dinara. 

Saznanja RERI-ja potvrđuju i navodi ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i lica zaposlenih u ovom ministarstvu koji su, između ostalog naveli da se nisu poštovali planovi i projekti i da su potpuno zanemareni svi tehnološki procesi i procedure, kao i da sistem nije održavan već duže vreme, a zbog čega je RERI u svojim prijavama predložio da ista budu ispitana u ovim postupcima. 

Ono što se, čini se, zaboravlja jeste uloga inspektora u nadležnom Ministarstvu rudarstva i energetike koji ima obavezu da proverava da li energetski objekti, uređaji i instalacije ispunjavaju propisane uslove za proizvodnju električne energije, a ukoliko otkrije nezakonitosti u radu proizvođača električne energije on je dužan da naloži mere za njihovo otklanjanje i da pokrene odgovarajuće krivične postupke i postupke za privredni prestup. Ministarstvo rudarstva i energetike nije i ne može biti samo nemi posmatrač kojeg je EPS obmanuo dostavljanjem izveštaja koji ne odgovaraju situaciji na terenu. 

Najzad, RERI ukazuje da će EPS biti „država u državi“ dokle god nadležna ministarstva i Vlada Republike Srbije budu odbijala da nadziru njegov rad i ostavljaju široku autonomiju u pogledu poštovanja zakonskih propisa. 

RERI očekuje da nadležna javna tužilaštva sprovedu dokazne radnje u skladu sa podnetim prijavama. 

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh