Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) osuđuje verbalne napade na sudiju Apelacionog suda Miodraga Majića, koji dolaze od strane predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti. Takvo ponašanje nosilaca javnih funkcija je nedopustivo u društvu koje makar i deklarativno nastoji da bude demokratsko i pluralističko.

Sudija Majić je svojim javnim nastupima, kako u vezi izmena Krivičnog zakonika, tako i u drugim slučajevima, postavio standarde etičnosti, profesionalizma i kulture komunikacije koji su, nažalost, javnim funkcionerima koji su izneli neprihvatljive uvrede na njegov račun, nedostižni.

Napadi na sudiju Miodraga Majića nisu izuzetak već su postali pravilo postupanja javnih funkcionera, u svakoj situaciji kada im se javno izrečena kritika ne dopada. Kritika i stručni komentar na račun izmena Krivičnog zakonika, izrečena od strane sudije Majića, zasnovana je na znanju i argumentima, izrečena je otvoreno, u javnom prostoru, i uz poštovanje sagovornika i druge strane. Pitanja koja je sudija Miodrag Majić postavio zaslužuju argumentovan odgovor a ne lične optužbe i uvrede koje ne narušavaju ugled sudije Majića već ugled same Narodne skupštine.

Javna rasprava, u skladu sa propisima koji je uređuju, a ne uvrede sa skupštinske govornice, predstavljala bi adekvatan i razuman odgovor, dostojan Vlade i Narodne skupštine.

Posebno osuđujemo komentarisanje sudskih presuda od strane poslanika Rističević Marjana, na način koji dovodi u sumnju objektivnost i nepristrasnost sudskih odluka, bez ikakvih argumenata i činjenica, što ne samo da je nedopustivo već dovodi u pitanje nezavisnost sudstva i bezbednost postupajućeg sudije.

Javno govoreći o zakonskim rešenjima koja su se našla pred Narodnom skupštinom sudija Majić je stao u zaštitu profesionalnog integriteta pravničke struke ali i slobode mišljenja i izražavanja. Zbog toga su verbalni napadi na njega istovremeno i napadi na Ustavom garantovana prava i slobode svih građana Srbije.  

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh