Slucaj Gondola, seca stabala
Foto: RERI arhiva

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) ocenjuje kao neprihvatljiv i opasan pritisak na pravosuđe, poslednju izjavu savetnice za medije Predsednika Republike Suzane Vasiljević, iznete u jednoj tv emisiji na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, u kojoj ona navodi da Predsednika Republike „niko neće sprečiti“ u realizaciji projekta izgradnje gondole na Kalemegdanu.

RERI podseća gospođu Vasiljević da je na snazi privremena mera iz aprila 2019. godine, usvojena od strane Upravnog suda, a po tužbi RERI-ja, kojom su do konačnog odlučivanja o zakonitosti građevinske dozvole, zaustavljeni radovi na izgradnji gondole, koja izričito zabranjuje bilo kakve građevinske aktivnosti kada je u pitanju realizacija ovog projekta.

Dodatno je simptomatičan i momenat u kome gospođa Vasiljević daje ovu izjavu, imajući u vidu da je za 9. februar zakazano ročište pred Upravnim sudom na kome će se raspravljati o zakonitosti izdate građevinske dozvole, nakon čega bi trebala da bude doneta i konačna prvostepena odluka.

Sve i da ne postoji privremena mera, izjava Suzane Vasiljević predstavlja opasan pritisak na nezavisno pravosuđe i prejudiciranje sudskog postupka koji je u toku, ali, imajući u vidu postojanje pravosnažnog rešenja o privremenoj meri, ona se može oceniti kao pretnja celokupnom pravnom poretku Republike Srbije i gaženje osnovnih principa vladavine prava i uzimanja zakona u svoje (Predsednikove) ruke.

Strahujemo da ova izjava nije nepromišljeni ispad savetnice Predsednika, imajući u vidu da je i sam Predsednik na otvaranju zlatiborske gondole izjavio da se nada i raduje izgradnji one beogradske, pa se s tim u vezi pitamo ima li uopšte smisla održavanje bilo kakve rasprave i donošenja presude, ako nam je unapred saopšteno da NIKO, pa samim tim ni sud, ne može zaustaviti Predsednika u njegovom naumu.

RERI u svom radu zastupa bespogovorno poštovanje propisa i pravnog poretka Republike Srbije., Istovremeno izražavamo zabrinutost, da ovakve izjave u kojima se propagira nezakonito sprovođenje nečijih ideja i odluka, vodi bespovratnom ugrožavanju nezavisnosti sudstva i urušavanju vladavine prava i pravne države.

Nasilje nad pravom i zakonom je neprihvatljivo i niko, pa ni Predsednik Srbije, nema pravo da se postavi iznad zakona i suda. Izražavamo veliku zabrinutost da bi ovakva izjava savetnice Suzane Vasiljević mogla da izazove eskalaciju nezadovoljstva i nepoverenja u sud i državne institucije.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.