Dok opštinske vlasti za panoramski točak u zaštićenom području izdaju dozvolu kao da je reč o malom montažnom objektu, Turistička organizacija Vrnjačke Banje na svom sajtu najavljuje ga kao najveći na Balkanu, „impozantne veličine“

Vrnjacka Banja panoramski tocak
foto: RERI arhiva

U zaštićenom području Parkovi Vrnjačke Banje, neposredno pored zaštićene kulturno-istorijske celine ,,Čajkino Brdo’’ i nadomak lokaliteta izvora mineralne vode ,,Jezero’’, počela je nezakonita izgradnja panoramskog točka, uz aktivno učešće lokalnih vlasti. 

Za ovaj projekat nije pribavljen obavezni akt o uslovima zaštite prirode, koji izdaje Zavod za zaštitu prirode Srbije. Ova zakonska obaveza dodatno je propisana i Odlukom o zaštiti spomenika prirode, kao i urbanističkim planom za ovo područje. Ne samo da je usled ove okolnosti čitav postupak izgradnje nezakonit nego su potencijalno ugrožene i vrednosti zaštićenog prirodnog dobra.

PGR Vrnjačka Banja

„Parkovi Vrnjačke Banje imaju status zaštićenog spomenika prirode. Zakon o zaštiti prirode je jasan: uslovi zaštite prirode se moraju pribaviti za sve planove, programe, projekte i aktivnosti, a pogotovo je to važno za zaštićena područja. To je jedan od osnovnih mehanizama zaštite prirode i ukoliko želimo da očuvamo prirodne i ambijentalne vrednosti moramo da insistiramo na njegovoj doslednoj primeni. Nažalost, danas često imamo slučajeve da se na razne načine zaobilaze propisane obaveze u korist individualnih interesa, a na štetu prirode i opšteg interesa“, kaže Goran Sekulić iz svetske organizacije za zaštitu prirode WWF. 

Prema  dokumentaciji na osnovu koje je pribavljena privremena građevinska dozvola za izgradnju, visina ovog objekta iznosi  49,8 metara. To je 20 cm ispod granične zakonske visine od 50 metara, posle koje dozvolu više ne izdaju opštinski organi, već nadležno republičko ministarstvo. Takođe, visina točka je merena tako da nije uračunata baza i sami vrh kabine, sa kojom puna visina iznosi 50,22 m.

Visina objekta panoramski tocak V Banja

„Izbegavanjem nadležnosti Ministarstva suštinski je promenjena procedura izdavanja građevinske dozvole, kao i obim neophodne dokumentacije, kako bi se olakšala realizacija projekta. Tu nije kraj nepravilnostima: kao planski osnov za izdavanje privremene građevinske dozvole navedeni su akti koji regulišu postavljanje manjih montažnih objekata, kao što su kiosci i tezge, i gradskog mobilijara poput kanti za đubre i klupa“, kaže advokat Jovan Rajić iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu – RERI.

Dok opštinske vlasti za panoramski točak u zaštićenom području izdaju dozvolu kao da je reč o malom montažnom objektu, Turistička organizacija Vrnjačke Banje na svom sajtu najavljuje ga kao najveći na Balkanu, „impozantne veličine“.

„Prema svim zakonskim, ali i zdravorazumskim kriterijumima, jasno je da se ovakav objekat nikako ne može smatrati manjim montažnim objektom, pa je samim tim i pravni osnov za njegovo postavljanje nezakonit“, dodaje Rajić. 

Opština Vrnjačka Banja nedavno je za ovaj objekat izdala modifikovanu, a suštinski novu i nezakonitu dozvolu. Rešenjem o ispravci tehničke greške, točak sad poseduje odobrenje za izvođenje radova, umesto prethodne privremene građevinske dozvole. Ovo je sa pravne strane vrlo problematično, jer se osnov donošenja odluke ne može menjati pomoću ispravke tehničke greške. Sve to takvo rešenje čini nezakonitim.

WWF i RERI apeluju na nadležne opštinske organe u Vrnjačkoj Banji da bez odlaganja ponište nezakonite dozvole kojima se odobrava izgradnja panoramskog točka, kao i da se započeti radovi hitno obustave, dok se ne otklone propusti u projektnoj dokumentaciji i ne izdaju validne dozvole za izgradnju.


ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh