Javnoj sednici Komisije za planove Skupštine grada Beograda koja je bila zakazana za juče u 13h, protivzakonito je zabranjen pristup velikom broju okupljenih građana koji su prethodnim slanjem komentara stekli uslov da prisustvuju. Naime, ulasku u prostorije gradske uprave prethodila je prozivka građana kojom je pristup dozvoljen isključivo jednom predstavniku po podnetom zahtevu- čime se pored ustavom i zakonom zagarantovanih prava građana- degradira i obezvređuje i sama ustanova javnog uvida.

Podsećamo da instituciju javnog uvida ne treba posmatrati odvojeno od kreativnog procesa stvaranja planskog rešenja- već kao mehanizam kojim se njegovi ciljevi razrađuju i unapređuju. Imperativ usvajanju plaskog dokumenta jeste zadovoljenje javnog interesa stanovnika i korisnika prostora i privatnog interesa onih koji svoju delatnost u njemu obavljaju- što je jedino moguće održavanjem kvalitetnog otvorenog dijaloga svih uključenih aktera.

Ono što nam Komisija za planove propisuje ovakvim uslovima održavanja javnih rasprava jeste da pod izgovorom da je na šahovskoj tabli prevelika gužva- imamo prava samo na po jednu figuru, i da odluke o tome kako će dijalog teći i ko će u njemu učestvovati- mimo ustava i zakona prema svom nahođenju propisuju oni. Ovakav pristup potpuno obesmišljava učešće javnosti i unižava značaj civilnog sektora- i to nije nešto čemu smo svojim prisustvom želeli da damo legitimitet.

Komentare o kojima smo bili sprečeni da diskutujemo, RERI je podelio sa okupljenom javnosti ispred Gradske uprave grada Beograda, i u celosti ih prenosimo u video ispod.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh
This site is registered on wpml.org as a development site.