Predlog izmena Zakona o planiranju i izgradnji usvojen je na sednici Vlade Srbije i ušao u skupštinsku proceduru na nezakonit način, imajući u vidu da prethodno nije objavljen izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi, što je Ministarstvo građevinarstva bilo dužno da učini do 7. marta ove godine. Time su svi pojedinci i organizacije koje su učestvovale u javnoj raspravi ostali uskraćeni za informaciju o ishodu primedbi koje su podnete na predlog Zakona, odnosno, informaciju da li su prihvaćene ili odbačene i iz kog razloga.

Umesto toga, putem šturog saopštenja objavljenom 4. maja na sajtu Vlade Srbije, saznali smo da je Predlog zakona usvojen na sednici Vlade, i to u trenutku kada je pažnja javnosti bila usmerena na tragične događaje u zemlji.

Kao predlagač zakona, Ministarstvo građevinarstva bilo je dužno još pre dva meseca da objavi izveštaj o sprovedenoj javnoj raspravi na svojoj internet stranici i portalu e-uprave.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Institut za urbane politike (IUP) su tokom javne rasprave upozoravali da predložene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji favorizuju privatni interes u odnosu na javni, posebno kroz najavu ukidanja naknade za konverziju zemljišta.

Ovakvim netransparentnim i nezakonitim procesom u kome je Predlog zakona već stigao do Narodne skupštine, vlast se još jednom odlučila za praksu zanemarivanja propisa kako bi izašla u susret relativno malom broju povlašćenih privatnih investitora, a na štetu javnog interesa. Kao razlog za ukidanje naknade za konverziju zemljišta, nadležni su navodili nemogućnost njene efikasne naplate, ali je, umesto da unapredi sistem, vlast odlučila da ukine zakon koji  nije bila sposobna ili nije želela da primeni. Ovim potezom će republički i lokalni budžeti, kao i Fond za restituciju, biti direktno oštećeni za doslovno milijarde evra, a istu sumu će povlašćeni investitori zadržati u svojim džepovima, uz vredno građevinsko zemljište koje će im biti poklonjeno”, objašnjava advokat i predsednik Upravnog odbora RERI-ja Jovan Rajić.

RERI će nastaviti institucionalnu borbu koja je započeta još prošle godine, upućivanjem zahteva za organizovanje javnog slušanja nadležnim skupštinskim odborima, imajući u vidu pomenute brojne nepravilnosti. Istovremeno ćemo se obratiti i šefovima svih poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, kako bi ukazali na štetne posledice eventualne odluke da predloženi zakon bude usvojen u formi u kojoj je stigao u Skupštinu Republike Srbije.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh