Foto: nova.rs | Ana Lalić

RERI osuđuje hapšenje novinarke Ane Lalić i apeluje na sve organe javnih vlasti da poštuju zakone i obezbede sve uslove za istinito, slobodno i tačno informisanje građana, kao i da pruže punu zaštitu novinarima koji profesionalno obavljaju svoj posao. Dostupnost informacija kroz slobodne medije u ovom trenutku jednako je važno za javni interes u vreme pandemije, kao i sve druge mere koje nadležni organi preduzimaju. Vladavina prava i sloboda medija su neprikosnoveni čuvari javnog interesa koji ne smeju biti ugroženi u vanrednom stanju.

Odluku o puštanju Ane Lalić na slobodu i povlačenju odluke Vlade o informisanju u vreme pandemije korona virusa smatramo ispravnim postupcima, kojim se otklanja šteta koju su ovi koraci prouzrokovali i koje bi tek mogli da prouzrokuju. Iskreno se nadamo da će hapšenje novinarke ostati izolovan incident i da će svi organi javnih vlasti, a pre svega Vlada Srbije, obezbediti sve uslove za nesmetan rad novinara i na taj način omogućiti svim građanima da se redovno i tačno obaveštavaju o situaciji koja je izazvana korona virusom.

Istovremeno ovim putem pružamo punu podršku svim novinarkama i novinarima koji se trude da građanima obezbede pravovremene, tačne i proverene informacije o borbi protiv korona virusa i posledicama pandemije.

Od svih organa javnih vlasti i nosilaca javnih funkcija očekujemo da svojim postupanjem nedvosmisleno pokažu da se vladavina prava i poštovanje zakona ni na koji način ne smeju ugroziti tokom vanrednog stanja i tako budu primer svim građanima.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh