Foto: N1

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) osuđuje istupe narodnih poslanika i pojedinih medija u kojima su iznete neosnovane optužbe na račun pojedinaca i organizacija da su odgovorni za podmetanje požara na deponiji u Vinči.

Iako smo svesni da živimo u državi zarobljenih institucija i da su neodgovorni istupi predstavnika vlasti postali svakodnevna pojava sa nevericom smo ispratili medijske objave i izjave poslanika Bakarec Nebojše i Filipović Srbislava koji su za podmetanje požara optužili pojedince iz političkih organizacija, koji su istovremeno njihovi politički protivnici. Posebno nas zabrinjava to što su neosnovane optužbe iznete u samoj Narodnoj skupštini, čime je zakonodavno telo zloupotrebljeno za potrebe obračuna sa političkim neistomišljenicima.

Za požar na deponiji u Vinči, koji je doveo do prekoračenja graničnih vrednosti zagađujućih materija u vazduhu i zagađenja životne sredine, odgovornost snosi grad Beograd i republičke vlasti, pre svega zbog dugogodišnjeg zapostavljanja ovog problema. Dužnost grada Beograda i republičkih organa, pre svih Ministarstva zaštite životne sredine i Agencije za zaštitu životne sredine bila je da, u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine, obaveste javnost i donesu akt o uvođenju posebnih mera u slučaju neposredne opasnosti ili prekoračenja propisanih graničnih vrednosti zagađenja. Zašto to nije učinjeno?

Skrećemo pažnju i na to da su satne koncentracije prizemnog ozona približne granici od 180 μg/m3 o kojoj se obaveštava javnost (satni podaci za period 10:00-10:59 pokazuju vrednost 172 μg/m3), te nas zanima šta nadležni organi nameravaju da preduzmu u vezi sa tim?

Umesto da narodni poslanici iznose neosnovane optužbe očekujemo da nas nadležni organi obaveste o sprovedenom vanrednom inspekcijskom nadzoru na deponiji u Vinči, te merama koje je inspekcija naložila, a nadležne institucije sprovele. Ukoliko postoji sumnja da je požar podmetnut očekujemo da policija i tužilaštvo obave svoj posao u pogledu utvrđivanja krivične ili druge odgovornosti.

RERI ovim putem želi da ukaže na to da je dužnost slobodnih ljudi, a posebno udruženja koja se zalažu za vladavinu prava, da pokažu solidarnost sa pojedincima i organizacijama koje su žrtve neosnovanih optužbi, bez obzira na njihovo političko opredeljenje ili drugo svojstvo.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh