Predstavljanje predloga Pravilnika o javnom uvidu, javnoj raspravi i javnoj prezentaciji studija o proceni uticaja i izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu

Pozivamo Vas da se uključite u javne konsultacije o unapređenju pravnog okvira i procedura za učešće javnosti u postupcima procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu.

Javne konsultacije organizujemo sa ciljem da okupimo predstavnike jedinica lokalnih samouprava, udruženja građana i akademske zajednice, kako bismo pripremili predloge za unapređenje propisa koji regulišu učešće javnosti u proceni uticaja i strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Rezultat procesa će biti preporuke i predlozi pravilnika o javnom uvidu, javnoj raspravi i javnoj prezentaciji studija o proceni uticaja i pravilnika o javnom uvidu, javnoj raspravi i javnoj prezentaciji izveštaja o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, koji će biti dostavljeni Ministarstvu zaštite životne sredine.

Kako se možete uključiti?

Konsultativni sastanci i javne prezentacije pripremljenih predloga pravilnika će se realizovati prema sledećem planu:

 • Sreda, 13. oktobar, Užice
  Mesto: Regionalni inovacioni startup centar, Miloša Obrenovića 1
  Vreme: od 11 sati
  Registracija: kliknite ovde
 • Četvrtak, 14. oktobar, Niš
  Mesto: Media Reform Centar, Generala Milojka Lešjanina 36
  Vreme: od 11 sati
  Registracija: kliknite ovde
 • Utorak, 23. novembar, Beograd
  Završni događaj i predstavljanje predloga za unapređenje postupka procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu. Poziv za učešće, tačan dnevni red i mesto će biti naknadno prosleđeni.

Sadržaj pravilnika predstaviće Mirko Popović, programski direktor RERI-ja i Jovan Rajić, predsednik upravnog odbora RERI-ja, a moderator sastanka će biti Ljubinka Kaluđerović.

Molimo vas da se za učešće na konsultacijama prijavite putem registracionog formulara, najkasnije do utorka 12. oktobra do 16 časova. Zbog epidemiološke situacije primorani smo da broj učesnika koji mogu uživo da prisustvuju događaju ograničimo na 15 – 20 prisutnih, dok će svi ostali zainteresovani učesnici moći da se uključe putem Zoom platforme ili prenosa putem Facebook-a.

Zašto sprovodimo javne konsultacije?

Učešće javnosti je obavezan proceduralni element procene uticaja. Unapređenje pravnog okvira za sprovođenje konsultacija sa javnošću je neophodno. Pravilnik koji uređuje učešće javnosti u postupku odobravanja studija o proceni uticaja usvojen je 2005. godine i od tada se nije menjao, dok postupak učešća javnosti u strateškoj proceni uticaja uopšte nije uređen podzakonskim aktom. Pored obaveze usklađivanja sa propisima EU neophodno je unaprediti procedure za učešće javnosti čije slabosti su posebno došle do izražaja tokom epidemije COVID-19.

Ukoliko imate dodatnih pitanja ili nedoumica u vezi učešća u konsultacijama, slobodno nam se obratite putem email adrese irina.veselinovic@reri.org.rs ili broja telefona (066 339239).

Javne konsultacije se organizuju u okviru projekta ,,Unapređenje pravnog okvira i prakse sprovođenja procene uticaja na životnu sredinu u Srbiji”, uz podršku Beogradske otvorene škole i Američke agencije za međunarodni razvoj u okviru programa ,,Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji demokratskom razvoju Srbije”

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh