RERI i Ministarstvo prostora vas pozivaju na konferenciju za medije
u petak 28. januara u 11 sati
Medija centar, Terazije 3

Izmene Plana generalne regulacije Beograda u senci korupcije i investitorskog urbanizma – Saučešće učešću javnosti

Nacrt izmena Plana generalne regulacije grada Beograda, krovnog regulacionog plana za čitavo građevinsko područje Beograda, naći će se 1. februara na dnevnom redu Komisije za planove Skupštine grada Beograda. Predlog izmena Plana, koji u planskoj praksi predstavlja ekvivalent zakona, sprovodi se na način koji otvara opravdanu sumnju o nameri da se omogući dalja ekspanzija investitorskog urbanizma i stvore uslovi za potpunu dominaciju privatnog interesa nad interesom građana Beograda.

Nekoliko je suštinskih problema u Nacrtu, ali je najviše sporan sam sadržaj izmena PGR-a, kojima nije stavljen van snage ni jedan od planova nižeg hijerarhijskog reda koji su u prethodnom periodu neplanski i protivzakonito usvojeni. Naprotiv, sva sporna rešenja su, bez razmatranja, prepisana.

Zahtevamo da se Nacrt izmena Plana generalne regulacije grada Beograda bez odlaganja povuče iz procedure i pozivamo javnost da ovom zahtevu pruži podršku.

Više detalja pročitajte ovde.

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh