14.05.2021. u 10h Medija centar

Zašto su kompanije SERBIA ZIJIN COPPER i Linglong International Europe iznad zakona Republike Srbije?

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) vas poziva na konferenciju za novinare na kojoj će javnosti predstaviti nalaze o zagađenju vode u reci Pek, koja se može direktno dovesti u vezu sa aktivnostima kompanije SERBIA ZIJIN COPPER DOO BOR, kao i izgradnji potencijalno najproblematičnijeg dela fabrike guma kompanije Linglong International Europe doo bez procene uticaja na životnu sredinu ali i bez građevinske dozvole, praćene razdvajanjem jedinstvenog projekta na više manjih kako bi se izbegla obaveza sprovođenja procedure koja se odnosi na studiju procene uticaja na životnu sredinu od strane pomenutih kompanija. RERI će ukazati i na krivične, inspekcijske i druge upravne postupke koje je zbog ovih nezakonitosti pokrenuo.

Na konferenciji će biti ukazano i na druge nezakonitosti uočene prilikom realizacije ovih projekata, koje je Vlada Republike Srbije proglasila projektima od “nacionalnog značaja”, kao i njihov negativan uticaj na lokalne zajednice u Boru i Zrenjaninu.

Na konferenciji će govoriti:

  • advokat Jovan Rajić, Predsednik upravnog odbora RERI-ja;
  • Mirko Popović, Programski direktor RERI-ja;
  • Dušan Kokot, Građanski preokret, Zrenjanin; i
  • Toplica Marjanović, Društvo Mladih istraživača iz Bora.

Konferenciju možete pogledati na sledećem videu:

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh