Obuke za predstavnike jedinica lokalnih samouprava i udruženja građana

Zadovoljstvo nam je da Vas pozovemo na obuku o postupku procene uticaja i strateške procene uticaja na životnu sredinu, koju organizuje Regulatorni institut za obnovljivu energiju (RERI) u okviru projekta ,,Unapređenje pravnog okvira i prakse sprovođenja procene uticaja na životnu sredinu u Srbiji”.

Imajući u vidu značaj i kompleksnost sektora zaštite životne sredine, vrlo je važno kontinuirano unapređenje kapaciteta zaposlenih u lokalnoj samoupravi za primenu propisa iz ove oblasti. Uključivanje civilnog društva i javnosti u postupak procene uticaja doprinosi kvalitetu procesa, te je neophodno da se građani i predstavnici udruženja upoznaju sa procedurama, mogućnostima i načinima učešća u postupku.

Istraživanja potreba za znanjima i veštinama, koja smo nedavno sprovodili, pokazuju da i dalje postoji značajna potreba, ali i želja kod javnih službenika i udruženja za unapređenjem kapaciteta u ovoj oblasti. Kako bi čitav proces bio u skladu sa propisima, učešće javnosti u svakoj od faza postupka procene uticaja je neophodno.

Upravo iz navedenih razloga obuka je namenjena, kako zaposlenima u lokalnoj samoupravi, tako i predstavnicima civilnog društva, tačnije predstavnicima udruženja i lokalnih inicijativa za zaštitu životne sredine, urbanizam i prostorno planiranje i zaštitu kulturnog nasleđa. Kroz zajednički rad i razmenu prakse polaznici će doprineti transferu znanja, pre svega između učesnika, razumevanju različitih interesa i potreba, i mapiranju načina uspešne saradnje.

U okviru programa jačanja kapaciteta će se realizovati dve obuke. Program obuke podrazumevaće kombinaciju predavanja, diskusija, praktičnih vežbi i predstavljanja primera iz prakse sprovođenja procesa procene uticaja na životnu sredinu.

Rok za prijavu je 17. avgust.

Procena uticaja na životnu sredinu

Termin: ponedeljak, 23. avgust – utorak, 24. avgust
Vreme i mesto: Od 10:00 do 15:00 časova, Zoom platforma
Prijava: do 17. avgusta, prijavni formular – kliknite ovde

Strateška procena uticaja na životnu sredinu

Termin: utorak, 7. septembar – sreda, 8. septembar
Vreme i mesto: Od 10:00 do 15:00 časova, Zoom platforma
Prijava: do 17. avgusta, prijavni formular: kliknite ovde

Agendu za obe obuke možete preuzeti ovde.

Ukoliko imate dodatnih pitanja i nedoumica, slobodno nam se obratite putem email adrese: obuke@reri.org.rs


Program jačanja kapaciteta se realizuje u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

ostanite toku

Prijavite se za naše objave:

Some description text for this item

RERI je nevladina i neprofitna organizacija, osnovano radi realizacije ciljeva u oblasti zaštite, očuvanja i unapređenja životne sredine i održivog korišćenja prirodnih resursa.

© 2023 RERI – Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu | Sva prava zadržana

Na vrh